10 érdekes tény a C-vitaminról

A C-vitamin az emberi szervezet normál működéséhez nélkülözhetetlen vízoldékony vitamin. Összegyűjtöttünk tíz érdekes, olykor meglepő tényt az aszkorbinsavról:

1) Nem csak az ember szorul C-vitamin bevitelre. A legtöbb állatfaj képes arra, hogy a glükózból C-vitamint szintetizáljon a vesékben vagy a májban. Néhány emlős azonban elveszítette ezt a képességét, ezért ezeknek a fajoknak a táplálékkal kell bevinni a szervezetük számára szükséges C-vitamint. Így tehát a főemlősök, a tengerimalac és egyes gyümölcsevő denevér fajok is külső C-vitamin forrásra szorulnak.

2) A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl a C-vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

3) A legjobb természetes C-vitamin források:

  • citrusfélék,
  • zöldpaprika,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • földieper,
  • burgonya,
  • paradicsom,
  • petrezselyem,
  • csipkebogyó,
  • kivi.

Mivel a C-vitamin hőre bomlik, ezért nyersen érdemes fogyasztani minél több ilyen zöldséget és gyümölcsöt.

4) A C-vitamin körülbelül 70–90 %-a szívódik fel mérsékelt napi bevitel esetén (30–180 mg). Ha a napi bevitel 1000 mg fölötti, akkor a bevitt C-vitamin kevesebb, mint 50 %-a hasznosul. A felesleg a vizelettel távozik a szervezetből.

5) Fokozott C-vitamin bevitelre van szüksége például annak aki:

  • dohányzik,
  • egyoldalú, hiányos táplálkozást folytat,
  • bizonyos krónikus betegségekben szenved,
  • vagy felszívódási zavarokkal küzd.

6) A skorbut a C-vitamin súlyos hiánybetegsége. Kezdeti tünetei a fáradtság, rossz közérzet, ínygyulladás. A kollagén szintézis zavara miatt a kötőszövetek gyengülnek, ízületi fájdalmak, rossz sebgyógyulás jelentkezik. További tünetek például a fogak kihullása, vérző íny, a vas felszívódási zavara miatti vérszegénység.

Kezeletlenül a skorbut halálos kimenetelű.

7) A 18. század végéig sok tengerész szenvedett és halt meg skorbutban a hosszú tengeri úthoz köthető C-vitamin hiány miatt. Sir James Lind, a brit haditengerészet sebésze kísérleteket végzett az 1700-as évek közepén és arra a megállapításra jutott, hogy citrusfélék vagy gyümölcslevek fogyasztásával gyógyítható a skorbut.

8) A túlzott C-vitamin bevitel is járhat mellékhatásokkal. Jellemző lehet például: hasmenés, hányinger, hasi görcsök és egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok. Arra hajlamos egyénekben hozzájárulhat, illetve fokozhatja a vesekő kialakulásának kockázatát. Felnőtteknek semmiképpen sem ajánlott napi 2000 mg-nál több C-vitamint a szervezetbe vinni.

9) Szent-Györgyi Albert 1937-ben elnyerte az élettani-orvosi Nobel-díjat; “a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”.

10) Az élelmiszeripar az aszkorbinsavat E300-as kóddal alkalmazza, mint antioxidáns, lisztkezelő szer és savanyúságot szabályozó anyag.

Források:

Tabea C Hornung, Hans-Konrad Biesalski, Glut-1 explains the evolutionary advantage of the loss of endogenous vitamin C-synthesis: The electron transfer hypothesis, Evolution, Medicine, and Public Health, Volume 2019, Issue 1, 2019, Pages 221–231, https://doi.org/10.1093/emph/eoz024

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2013.3418

https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/mvm/arc/szentgy.html

https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso

gyógyszer egészség
Read alsoMi legyen otthon a házi patikában?